Crevillent (04/10/2024).- El Archivo Municipal “Clara Campoamor” conmemora que hoy 4 de octubre, día del patrón San Francisco de Asís, se da el inicio a los desfiles de Moros y Cristianos a través de la Foto del Mes. Estas fiestas fueron fundadas en el año 1965.
De los primeros años de la Festa, el Archivo cuenta con numerosas fotografías gracias a la donación de Manuel Pérez Galipienso, realizada el 24 de octubre de 2019 y que recientemente, sus herederos han completado con una segunda entrega (en proceso de catalogación) y que suponen 250 imágenes de Crevillent que completarán el fondo fotográfico municipal.
Con la Foto del Mes, el Archivo Municipal rinde homenaje a la mujer que, desde sus inicios, ha participado en nuestras fiestas y es una característica inherente y diferenciadora de nuestros Moros y Cristianos y esta imagen muestra una filà de mujeres de la comparsa Moros Viejos Tuareg el mismo año de su fundación, en 1967.
La mujer crevillentina participa en estas fiestas desde sus inicios, cuando de la mano de la Comisión de Fiestas y bajo la alcaldía de Pascual Lillo Oliver, comenzaron su andadura. Además de la participación de la mujer crevillentina, las fiestas de Moros y Cristianos cuentan con 12 comparsas y unas Embajadas declaradas Bien Inmaterial de Relevancia Local y están declaradas de Interés Turístico Internacional.
Aunque oficialmente las fiestas nacen en 1965, hay algunos autores, entre ellos nuestro último cronista de la villa, Anselmo Mas Espinosa, quien refirió que ya hubo Moros y Cristianos en 1700, al confirmar que “en 1700, las comparsas de Moros y Cristianos acordaron vender sus trajes de la fiesta, que era la principal que se celebraba en el pueblo, y comprarse vestas,” aunque sin citar documentos acreditativos.
El próximo año 2025, los Moros y Cristianos cumplirán su 60 aniversario y están declaradas Fiesta de Interés Turístico Internacional.
L’Arxiu Municipal recorda les desfilades de Moros i Cristians en la seua Foto del Mes
• Hui, 4 d´octubre, festivitat de Sant Francesc d’Assís, patró de la vila, comencen les desfilades d’aquestes festes declarades d’Interés Turístic Internacional
• Amb esta foto de 1967 d’una *filà de dones de la comparsa Moros Vells Tuareg, l’Arxiu Municipal ret homenatge a la dona que, des dels seus inicis, ha participat en les nostres festes i és una característica inherent i diferenciadora dels nostres Moros i Cristians de Crevillent
Crevillent (04/10/2024).- L’Arxiu Municipal “Clara Campoamor” commemora que hui 4 d’octubre, dia del patró Sant Francesc d’Assís, es dona l’inici a les desfilades de Moros i Cristians a través de la Foto del Mes. Estes festes van ser fundades l’any 1965.
Dels primers anys de la Festa, l’Arxiu compta amb nombroses fotografies gràcies a la donació de Manuel Pérez Galipienso, realitzada el 24 d’octubre de 2019 i que recentment, els seus hereus han completat amb un segon lliurament (en procés de catalogació) i que suposen 250 imatges de Crevillent que completaran el fons fotogràfic municipal.
Amb la Foto del Mes, l’Arxiu Municipal ret homenatge a la dona que, des dels seus inicis, ha participat en les nostres festes i és una característica inherent i diferenciadora dels nostres Moros i Cristians i esta imatge mostra una filà de dones de la comparsa Moros Vells Tuareg el mateix any de la seua fundació, en 1967.
La dona crevillentina participa en estes festes des dels seus inicis, quan de la mà de la Comissió de Festes i sota l’alcaldia de Pascual Lillo Oliver, van començar la seua marxa. A més de la participació de la dona crevillentina, les festes de Moros i Cristians compten amb 12 comparses i unes Ambaixades declarades Ben Immaterial de Rellevància Local i estan declarades d’Interés Turístic Internacional.
Encara que oficialment les festes naixen en 1965, hi ha alguns autors, entre ells el nostre últim cronista de la vila, Anselmo Mas Espinosa, qui va referir que ja va haver-hi Moros i Cristians en 1700, en confirmar que “en 1700, les comparses de Moros i Cristians van acordar vendre els seus vestits de la festa, que era la principal que se celebrava al poble, i comprar-se vestes,” encara que sense citar documents acreditatius.
L’any vinent 2025, els Moros i Cristians compliran el seu 60 aniversari i estan declarades Festa d’Interés Turístic Internacional.