Crevillent (31/10/2019).- L’Arxiu Municipal Clara Campoamor edita el quinto número de la sèrie corresponent als Edificis Històrics de Crevillent, en aquesta ocasió dedicat al Cementeri Municipal amb motiu de la festivitat de Tots els Sants. Amb aquesta publicació es donen a conéixer les diferents ubicacions que ha tingut el cementeri de la localitat, depenent del moment històric, des del segle XIV fins als nostres dies.
A través d’aquest recorregut, podem conéixer que el cementeri més antic conegut fins ara està en la Plaça Pare Palau, al costat del barri del Raval i l’entrada a Crevillent des d’Elx. Posteriorment, després de la conversió obligatòria dels musulmans en 1525-1526, el cementeri es va traslladar a la primitiva església “Nuestra Señora de Belén”, en l’actual “Mercado de Abastos”, concretament entre els carrers Alacant i José Manuel Magro, coneguts com Carrer dels Morts.
Al començament del segle XIX, a causa de la mortaldat provocada per la febre groga, es va construir un nou cementeri junt a l’actual parc Telmo Vela, si bé de nou una altra epidèmia, en aquesta ocasió el còlera, va causar l’abandó d’aquest cementeri i la construcció de l’actual. L’aparició d’aquesta epidèmia, unit a l’augment demogràfic i la proximitat del Cementeri Vell amb els vivendes, va provocar el seu trasllat a l’actual, inaugurat en 1889, obra de l’arquitecte provincial José Ramos Mas.
Este cementeri apareix amb la denominació de “neutre”, la qual cosa vol dir que incloïa per primera vegada a la població no catòlica, en una part a la qual s’accedia per una entrada independent. També en 1889 es va aprovar un reglament per al règim, govern i administració econòmica del cementeri, en el qual es recull tot el relatiu a la seua distribució, funcions dels enterradors, tarifes d’enterraments i venda de terrenys. La diferent ubicació d’aquest element com a part de la nostra població és una manera més de conéixer l’evolució de l’urbanisme local, en funció del moment històric: islàmic, cristià i modern.
Aquest fullet de caràcter divulgatiu forma part de la tarea de difusió que està portant a terme l’Arxiu Municipal Clara Campoamor del patrimoni documental que posseeix, així com de foment del coneixement de la història local de la població crevillentina. Els exemplars són remesos a les entitats i col·legis locals i poden recollir-se de forma gratuïta en qualsevol dependència municipal: Ajuntament, Casa de Cultura, Biblioteca, Centre Jove i Agència de Desenvolupament Local.
El Archivo Municipal publica una nueva edición de la serie “Edificios Históricos de Crevillent”
La quinta publicación de la serie “Edificios Históricos de Crevillent” trata sobre el Cementerio Municipal
Crevillent (31/10/2019).- El Archivo Municipal Clara Campoamor edita el quinto número de la serie correspondiente a los Edificios Históricos de Crevillent, en esta ocasión dedicado al Cementerio Municipal con motivo de la festividad de Todos los Santos. Con esta publicación se dan a conocer las diferentes ubicaciones que ha tenido el cementerio de la localidad, dependiendo del momento histórico, desde el siglo XIV hasta nuestros días.
A través de este recorrido, podemos conocer que el cementerio más antiguo conocido hasta ahora está en la Plaza Padre Palau, junto al barrio del Raval y la entrada a Crevillent desde Elche. Posteriormente, tras la conversión obligatoria de los musulmanes en 1525-1526, el cementerio se trasladó a la primitiva iglesia de Nuestra Señora de Belén, en el actual Mercado de Abastos, concretamente entre las calles Alicante y José Manuel Magro, conocidas como Carrer dels Morts.
A comienzos del siglo XIX, debido a la mortandad provocada por la fiebre amarilla, se construyó un nuevo cementerio entorno al actual parque Telmo Vela, si bien de nuevo otra epidemia, en esta ocasión el cólera, causó el abandono de este cementerio y la construcción del actual. La aparición de esta epidemia, unido al aumento demográfico y la cercanía del Cementerio Viejo con las viviendas, provocó su traslado al actual, inaugurado en 1889, obra del arquitecto provincial José Ramos Mas.
Este cementerio aparece con la denominación de “neutro”, lo cual quiere decir que incluía por primera vez a la población no católica, en una parte a la que se accedía por una entrada independiente. También en 1889 se aprobó un reglamento para el régimen, gobierno y administración económica del cementerio, en el que se recoge todo lo relativo a su distribución, funciones del sepulturero, tarifas de enterramientos y venta de terrenos. La distinta ubicación de este elemento como parte de nuestra población es una manera más de conocer la evolución del urbanismo local, en función del momento histórico: islámico, cristiano y moderno.
Este folleto de carácter divulgativo forma parte de la difusión que está llevando a cabo el Archivo Municipal Clara Campoamor del patrimonio documental que posee, así como el fomento del conocimiento de la historia local de la población crevillentina. Los ejemplares son remitidos a las entidades y colegios locales y pueden recogerse de forma gratuita en cualquier dependencia municipal: Ayuntamiento, Casa de Cultura, Biblioteca, Centre Jove y Agencia de Desarrollo Local.