Crevillent (20/02/2020).- L’Arxiu Municipal Clara Campoamor edita el seté número de la sèrie denominada Edificis Històrics de Crevillent. En aquesta ocasió, està dedicat a l’espai conegut com a Passeig del Calvari, lloc emblemàtic en l’urbanisme i la tradició crevillentina.
La història del Calvari (sinònim de Viacrucis) es remunta al segle XVIII, quan per la deterioració del Viacrucis antic, el rector de La nostra Senyora de Betlem, el Sr. Ambrosio Guillén, aconsegueix que el duc d’Arcos concedisca el 1753 la lloma anomenada Camposanto.
La lloma va ser aplanada amb el treball voluntari de tot el poble en general, i es va inaugurar el 8 de febrer de 1769, Dimecres de Cendra. Les despeses d’execució dels treballs van ascendir a 8.360 reals i 12 diners i van ser sufragats pels propis fidels amb les seues almoines.
Les Estacions que es van erigir eren capelles d’argamassa i tenien forma quadrada, acabant amb una volta senzilla i una creu de ferro, quedant aquest lloc com a patrimoni de l’Església, amb la condició de celebrar les processons de Setmana Santa i la Trobada entre la Dolorosa i el Santíssim Crist, així com els focs artificials amb motiu de les festes en honor a Sant Gaietà.
La imatge d’aquest ampli espai va ser bastant desoladora fins a finals del segle XIX, quan l’Ajuntament decideix renovar els bancs i l’arbratge, precisament amb motiu de la celebració de les processons de Setmana Santa.
Juntament amb la Setmana Major, el Calvari va ser el lloc triat per a la celebració amb gran pompa per part de l’Ajuntament de la festa de Sant Gaietà, la fira del qual va perdurar fins a ben entrat el segle XX.
També al Calvari es van construir unes escoles per a xiquetes, així com era habitual la instal·lació de quioscos per a la venda de refrescos i licors, per la qual cosa, durant l’època estival, el Calvari era un lloc d’oci per a tots, per a passejar, conversar, jugar i escoltar la música que delectava les nits d’estiu.
Aquest espai ha patit diverses remodelacions al llarg del temps, l’última el 1999, de la mà del projecte dels arquitectes Enrique Manchón i José Antonio Maciá, i també ha tingut diversos noms, com en l’època de la República quan va passar a dir-se Passeig de Rodolfo Llopis, natural de Callosa d’en Sarrià, nomenat Director General de Primer Ensenyament.
Hui en dia, la funció inicial que va tindre aquest lloc, la celebració del Viacrucis, continua celebrant-se el Dijous Sant per part de la confraria del Santíssim Crist de la Bona Mort i Regina Pacis, amb gran assistència de públic. És part essencial en les celebracions de la Setmana Santa, ja que ací es continua celebrant, des de fa més de 250 anys, la Trobada entre el Natzaré i la Dolorosa el Divendres Sant al matí, quedant en exposició els passos en el seu corresponent lloc assignat, fins a la processó de Baixada del Calvari.
Per a aquest número, hem comptat amb fotografies cedides per Agustín i Ramón Hurtado, que ens ajuden a il·lustrar i conéixer millor l’evolució històrica i els canvis patits pel Calvari.
L’Arxiu Municipal continua amb la seua funció de difusió del patrimoni documental, en aquesta ocasió, a través dels edificis i espais públics que té la nostra població, amb l’edició d’aquests fullets que són gratuïts i poden recollir-se en qualsevol oficina municipal.
Aquesta iniciativa ha tingut molt bon acolliment i fins al moment s’han repartit 7.000 fullets entre els ciutadans, col·legis, instituts i institucions en general.
Edificios Históricos de Crevillent: El Calvario
La nueva publicación del Archivo Municipal Clara Campoamor está dedicada al Paseo del Calvario, un espacio emblemático en el urbanismo y la tradición crevillentina
Crevillent (20/02/2020).- El Archivo Municipal Clara Campoamor edita el séptimo número de la serie denominada Edificios Históricos de Crevillent, en esta ocasión dedicado al espacio conocido como Paseo del Calvario, lugar emblemático en el urbanismo y la tradición crevillentina.
La historia del Calvario (sinónimo de Vía Crucis) se remonta al siglo XVIII, cuando por el deterioro del Vía Crucis antiguo, el párroco de Nuestra Señora de Belén, D. Ambrosio Guillén, consigue que el duque de Arcos conceda en 1753 la loma llamada Camposanto.
La loma fue allanada con el trabajo voluntario de todo el pueblo en general, siendo inaugurado el 8 de febrero de 1769, Miércoles de Ceniza. Los gastos de ejecución de los trabajos ascendieron a 8.360 reales y 12 dineros y fueron sufragados por los propios fieles con sus limosnas.
Las Estaciones que se erigieron eran capillas de argamasa y tenían forma cuadrada, terminando con una bóveda sencilla y una cruz de hierro, quedando este lugar como patrimonio de la Iglesia, con la condición de celebrar las procesiones de Semana Santa y el Encuentro entre la Dolorosa y el Santísimo Cristo, así como los fuegos artificiales con motivo de las fiestas en honor a San Cayetano.
La imagen de este amplio espacio fue bastante desoladora hasta finales del siglo XIX, cuando el Ayuntamiento decide renovar los bancos y el arbolado, precisamente con motivo de la celebración de las procesiones de Semana Santa.
Junto con la Semana Mayor, el Calvario fue el lugar escogido para la celebración con gran pompa por parte del Ayuntamiento de la fiesta de San Cayetano, cuya feria perduró hasta bien entrado el siglo XX.
También en el Calvario se construyeron unas escuelas para niñas, así como era habitual la instalación de quioscos para la venta de refrescos y licores, por lo que durante la época estival, el Calvario era un lugar de ocio para todos, para pasear, conversar, jugar y escuchar la música que deleitaba las noches de verano.
Este espacio ha sufrido varias remodelaciones a lo largo del tiempo, la última en 1999, de la mano del proyecto de los arquitectos Enrique Manchón y José Antonio Maciá, y también ha tenido varios nombres, como en la época de la República cuando pasó a llamarse Paseo de Rodolfo Llopis, natural de Callosa d’Ensarriá, nombrado Director General de Primera Enseñanza.
Hoy día, la función inicial que tuvo este lugar, la celebración del Vía Crucis, continúa celebrándose el Jueves Santo por parte de la cofradía del Santísimo Cristo de la Buena Muerte y Regina Pacis, con gran asistencia de público. Es parte esencial en las celebraciones de la Semana Santa, ya que aquí se sigue celebrando, desde hace más de 250 años, el Encuentro entre el Nazareno y la Dolorosa el Viernes Santo por la mañana, quedando en exposición los pasos en su correspondiente lugar asignado, hasta la procesión de Bajada del Calvario.
Para este número hemos contado con fotografías cedidas por Agustín y Ramón Hurtado, que nos ayudan a ilustrar y conocer mejor la evolución histórica y los cambios sufridos por el Calvario.
El Archivo Municipal continúa con su función de difusión del patrimonio documental, en esta ocasión, a través de los edificios y espacios públicos que tiene nuestra población, con la edición de estos folletos que son gratuitos y pueden recogerse en cualquier oficina municipal.
Esta iniciativa ha tenido muy buena acogida y hasta el momento se han repartido 7.000 folletos entre los ciudadanos, colegios, institutos e instituciones en general.