La Cooperativa Eléctrica de Crevillent ha alcanzado recientemente un hito significativo para su futuro con el inicio de las obras del tan esperado Fōrum Enercoop. Ello se produce tras la concesión por el Ayuntamiento de Crevillent, el pasado 15 de mayo, de la licencia municipal de obras para la 1ª fase de rehabilitación del edificio protegido con fachada a la calle Corazón de Jesús.
Este destacado proyecto, impulsado por Cooperativa Eléctrica, compañía matriz del Grupo Enercoop, está llamado a convertirse en un centro neurálgico de Crevillent en materia sociocultural y empresarial, así como polo de innovación y de generación de conocimiento. De hecho, esta actuación no solo persigue albergar la futura sede del grupo, sino también consolidarse como un espacio de encuentro abierto a la ciudadanía, empresas y entidades sociales y culturales crevillentinas.
El Fōrum Enercoop, que se desarrolla sobre la antigua fábrica de Alfombras Universal en el centro la localidad, cuenta con una superficie en planta de unos 3.500 m2 y una superficie total construida de 4.600 m2, que ya incluyen nuevos espacios complementarios para aumentar su versatilidad y usos, concretamente un solar de 800 m2 en su parte trasera adquirido en 2024, que ha sido cedido temporalmente al Ayto. de Crevillent para su aprovechamiento como aparcamiento público.
Está previsto que la 1ª fase de las obras de rehabilitación, que se limitará a una intervención básica para mejorar por completo la envolvente del edificio protegido y su singular atrio de acceso, esté concluida a finales de 2025, lo que incluso permitiría albergar en su interior la gala de celebración del centenario de la compañía, a realizar a finales de noviembre.
Atendiendo al sector en el que el Grupo Enercoop centra su actividad, el energético, el edificio está siendo rehabilitado con unos parámetros de calidad y de eficiencia energética muy por encima de los mínimos que establecen las normas, lo que permitirá incluso certificarlo con alguno de los sellos de excelencia que reconocen este tipo de diseño.
Según indicaba Guillermo Belso, presidente del Grupo Enercoop, “el inicio de las obras de este ilusionante proyecto es un paso relevante y el primero de muchos otros que vendrán en los próximos años hasta la finalización de este complejo que, sin duda, marcará un antes y un después para la Cooperativa, que nunca nos cansamos de insistir, somos todos, y para el propio municipio de Crevillent. El Fōrum Enercoop es mucho más que un edificio, es la materialización de nuestro compromiso con los cooperativistas, con la sostenibilidad y con la creación de oportunidades. Queremos que este sea un símbolo crevillentino más, un lugar donde germinen nuevas ideas y donde se fortalezca el tejido social, cultural y empresarial de la localidad. El presupuesto de esta primera fase es del orden de los 600.000 €, un importe más que razonable para una obra de esta envergadura y proporcionado a nuestros recursos y capacidad. Si algo caracteriza la rehabilitación que se está llevando a cabo, y el proyecto en sí, es la austeridad, ya que partimos de la premisa de aprovechar al máximo las edificaciones existentes y darles uso sin derribar y volver a construir. Prevemos contener al máximo las inversiones acometerlas por fases, sin comprometer nunca la sostenibilidad financiera de la entidad y buscando soluciones prácticas y económicas”.
Acuerdo con el Ayto. de Crevillent
Tras esta rehabilitación, se dará carta de naturaleza al acuerdo alcanzado en 2021 entre la Cooperativa y el Ayto. de Crevillent para la cesión de una parte importante del edificio de la antigua fábrica de Alfombras Universal con el fin de albergar el futuro Museo Etnográfico y de la Alfombra. Este acuerdo recogía el visto bueno a dicha ubicación por parte del Consejo Etnográfico Municipal, del que también forma parte la Unión Nacional de Fabricantes de Alfombras y Moquetas garantizando de esta forma el apoyo del destacado sector alfombrero, acercando al mismo tiempo a crevillentinos y visitantes la rica historia textil de Crevillent..
El consejo rector de la Cooperativa Eléctrica de Crevillent, junto con la alcaldesa y algunos miembros de la corporación local, han visitado el edificio para conocer el estado de las obras y las soluciones técnicas que se están adoptando para respetar su estética y composición arquitectónica con connotaciones racionalistas, especialmente, sus grandes ventanales rectangulares con carpintería en cuadrícula y su cubierta de teja alicantina.
La alcaldesa Lourdes Aznar ha manifestado que “este edificio será una gran carta de presentación para todos los visitantes que accedan a Crevillent”, al tiempo que ha agradecido “la cesión de la Cooperativa al Ayuntamiento de un espacio bastante amplio para albergar el futuro Museo Etnográfico y de la Alfombra que tanto deseamos en Crevillent”. Lourdes Aznar ha remarcado que “es un orgullo para la Cooperativa y para todos los crevillentinos el disponer de este edificio que será de los mejores de Crevillent”.
Comencen les obres del Fórum Enercoop que impulsa Cooperativa Elèctrica de Crevillent
- La primera fase de rehabilitació compta amb un pressupost de 600.000 euros i es preveu que estiga conclosa a la fi de 2025 per a albergar, al novembre, la gala de celebració del centenari de la companyia
- Després de la seua finalització, part de l’edifici serà cedit a l’Ajuntament de Crevillent per a albergar el futur Museu Etnogràfic i de la Catifa
La Cooperativa Elèctrica de Crevillent ha aconseguit recentment una fita significativa per al seu futur amb l’inici de les obres del tan esperat Fōrum Enercoop. Això es produïx després de la concessió per l’Ajuntament de Crevillent, el passat 15 de maig, de la llicència municipal d’obres per a la 1a fase de rehabilitació de l’edifici protegit amb façana al carrer Cor de Jesús.
Este destacat projecte, impulsat per Cooperativa Elèctrica, companyia matriu del Grup *Enercoop, està cridat a convertir-se en un centre neuràlgic de Crevillent en matèria sociocultural i empresarial, així com pol d’innovació i de generació de coneixement. De fet, esta actuació no sols perseguix albergar la futura seu del grup, sinó també consolidar-se com un espai de trobada oberta a la ciutadania, empreses i entitats socials i culturals crevillentines.
El Fōrum Enercoop, que es desenrotlla sobre l’antiga fàbrica de Catifes Universal en el centre la localitat, compta amb una superfície en planta d’uns 3.500 m² i una superfície total construïda de 4.600 m², que ja inclouen nous espais complementaris per a augmentar la seua versatilitat i usos, concretament un solar de 800 m² en la seua part posterior adquirit en 2024, que ha sigut cedit temporalment a l’Aj. de Crevillent per al seu aprofitament com a aparcament públic.
Està previst que la 1a fase de les obres de rehabilitació, que es limitarà a una intervenció bàsica per a millorar per complet l’envolupant de l’edifici protegit i el seu singular atri d’accés, estiga conclosa a la fi de 2025, la qual cosa fins i tot permetria albergar en el seu interior la gala de celebració del centenari de la companyia, a realitzar a la fi de novembre.
Atés el sector en el qual el Grup *Enercoop centra la seua activitat, l’energètic, l’edifici està sent rehabilitat amb uns paràmetres de qualitat i d’eficiència energètica molt per damunt dels mínims que establixen les normes, la qual cosa permetrà fins i tot certificar-lo amb algun dels segells d’excel·lència que reconeixen este tipus de disseny.
Segons indicava Guillermo *Belso, president del Grup Enercoop, “l’inici de les obres d’este il·lusionant projecte és un pas rellevant i el primer de molts altres que vindran en els pròxims anys fins a la finalització d’este complex que, sens dubte, marcarà un abans i un després per a la Cooperativa, que mai ens cansem d’insistir, som tots, i per al propi municipi de Crevillent. El Fōrum Enercoop és molt més que un edifici, és la materialització del nostre compromís amb els cooperativistes, amb la sostenibilitat i amb la creació d’oportunitats. Volem que este siga un símbol crevillentí més, un lloc on germinen noves idees i on s’enfortisca el teixit social, cultural i empresarial de la localitat. El pressupost d’esta primera fase és de l’orde dels 600.000 €, un import més que raonable per a una obra d’esta envergadura i proporcionat als nostres recursos i capacitat. Si alguna cosa caracteritza la rehabilitació que s’està duent a terme, i el projecte en si, és l’austeritat, ja que partim de la premissa d’aprofitar al màxim les edificacions existents i donar-los ús sense derrocar i tornar a construir. Preveiem contindre al màxim les inversions escometre-les per fases, sense comprometre mai la sostenibilitat financera de l’entitat i buscant solucions pràctiques i econòmiques”.
Acord amb l’Ajuntament de Crevillent
Després d’esta rehabilitació, es donarà carta de naturalesa a l’acord aconseguit en 2021 entre la Cooperativa i l’Aj. de Crevillent per a la cessió d’una part important de l’edifici de l’antiga fàbrica de Catifes Universal amb la finalitat d’albergar el futur Museu Etnogràfic i de la Catifa. Este acord arreplegava el vistiplau a esta ubicació per part del Consell Etnogràfic Municipal, del qual també forma part la Unió Nacional de Fabricants de Catifes i Moquetes garantint d’esta manera el suport del destacat sector catifer, acostant al mateix temps a crevillentins i visitants la rica història tèxtil de Crevillent.
El consell rector de la Cooperativa Elèctrica de Crevillent, juntament amb l’alcaldessa i alguns membres de la corporació local, han visitat l’edifici per a conéixer l’estat de les obres i les solucions tècniques que s’estan adoptant per a respectar la seua estètica i composició arquitectònica amb connotacions racionalistes, especialment, els seus grans finestrals rectangulars amb fusteria en quadrícula i la seua coberta de teula alacantina.
L’alcaldessa Lourdes Aznar ha manifestat que “este edifici serà una gran carta de presentació per a tots els visitants que accedisquen a Crevillent”, al mateix temps que ha agraït “la cessió de la Cooperativa a l’Ajuntament d’un espai bastant ampli per a albergar el futur Museu Etnogràfic i de la Catifa que tant desitgem a Crevillent”. Lourdes Aznar ha remarcat que “és un orgull per a la Cooperativa i per a tots els crevillentins el disposar d’este edifici que serà dels millors de Crevillent”.