«40 Aniversari d’eleccions municipals» AMCR. Fons Municipal. Expedient d’eleccions municipals. 1979. Sig. 1823/2.

Es compleixen 40 anys de les primeres eleccions municipals de la democràcia espanyola celebrades el 3 d’abril de 1979, motiu pel qual l’Arxiu Municipal «Clara Campoamor» dedica el Document del Mes de setembre a commemorar aquesta efemèride, coincidint també amb la recent constitució del nou Ajuntament, després de les eleccions del passat mes de maig.

Després de l’aprovació de la Constitució espanyola per les Corts Generals el 31 d’octubre de 1978, ratificada pel poble espanyol en referèndum el 6 de desembre, el seu article primer estableix que Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret, amb la monarquia parlamentària com a forma política de l’Estat espanyol.

L’Arxiu Municipal conserva l’expedient de les primeres eleccions locals democràtiques, l’escrutini general de les quals realitzat per la Junta Electoral de la zona d’Elx va donar a llum els següents resultats:

Paperetes llegides 10.642
Paperetes vàlides 10.571
Paperetes nul·les 38
Paperetes en blanc 33

Del total de vots emesos i computats, les diferents candidatures van obtenir els següents resultats:

Independent 2.548
Partit Socialista Obrer Espanyol 3.256
Partit Comunista d’Espanya 3.373
Organització Revolucionària de treballadors 10
Unió de Centre Democràtic 1.384

El 19 d’abril de 1979, el Ple es va reunir en sessió extraordinària per a la constitució de l’Ajuntament després de la jornada electoral, el document de la qual ens descriu aquest moment històric que va comptar amb gran quantitat de veïns assistents a l’acte, «que ocupen l’espai destinat al mateix del Saló, així com el vestíbul de l’Ajuntament, pati interior del Saló i la plaça en la qual se situa la Casa de la Vila.»

Va ser el llavors secretari de l’Ajuntament, Sr. Vicente Boix Reig, qui va anunciar la Mesa d’Edat, constituída per Sr. Bienvenido Zaplana Belén com a regidor de major edat i Sr. Rafael Pérez Santacruz com a regidor de menor edat, els qui van procedir a la crida dels regidors electes, els qui van prometre el compliment del càrrec públic, uns en castellà i uns altres en valencià, quedant constituït l’Ajuntament de la següent manera:

Emilio Muñoz Giménez (P.C.E.)
Francisco Llopis Sempere (P.S.O.E.)
Carlos Guilabert Gallardo (Independent)
Salvador Flores Galván (P.C.E.)
Benvingut Zaplana Belén (P.S.O.E.)
Antonio Lloret Belém (O.C. Sr.)

Ginés Riquelme Santacruz (Independent)
José Pérez Davó (P.C.E.)
Manuel Penalva Sánchez (P.S.O.E.)
José Manuel Cantó Martínez (Independent)
Antonio Tomás Tomás (P.C.E.)
José Manuel Garro Belém (P.S.O.E.)
Abel Carlos Zaplana Asencio (O.C. Sr.)
Ignacio Candela Fuentes (P.C.E.)
Apolonio Mas Mas (P.S.O.E.)
Juan José Girona Maciá (Independent)
Rafael Pérez Santacruz (P.C.E.)
Julian Hernández García Leñero (Indenpendiente)
Elisa Providencia Hurtado Polo (P.S.O.E.)
Isidro José Domínguez Guerrero (P.C.E.)
Juan José Lledó Alfonso (P.S.O.E.)

Tot seguit es va procedir a l’elecció del càrrec d’alcalde de la vila a favor de Sr. Emilio Muñoz Giménez del Partit Comunista d’Espanya, amb catorze vots, mentre Sr. Carlos Guilabert Gallardo i Sr. Antonio Lloret Belém van obtindre cinc i dos vots respectivament.

Després d’aquest resultat, el regidor Sr. Bienvenido Zaplana va proclamar Alcalde de Crevillent a Sr. Emilio Muñoz Giménez, fent-li lliurament dels distintius del càrrec i el bastó de comandament.

A continuació, es va procedir a constituir la Comissió Municipal Permanent, antecedent de l’actual Junta de Govern Local, composta per Sr. Antonio Tomás, Sr. Salvador Flores i Sr. Ignacio Candela del Partit Comunista; Sr. Francisco Llopis, Sr. Bienvenido Zaplana i Sr. José Manuel Garro del PSOE i Sr. Carlos Guilabert i Sr. Ginés Riquelme del grup Independent.

Finalment, abans d’alçar la sessió, l’acabat d’elegir alcalde Sr. Emilio Muñoz, va llegir una al·locució dirigida a la corporació i al poble de Crevillent, en la qual, segons relata el secretari de l’Ajuntament, «es va palesar la seua voluntat de servei i el seu tarannà de coordinador abans que ordinador, i en la qual es va fer vots per la seua gestió pública en la qual des dels plantejaments de cadascun, però amb superació dels interessos de grup, s’oriente la tasca municipal en el servei al poble de Crevillent, al qual va demanar el seu permanent consell i crítica i la seua decidida intervenció en els interessos comunitaris.»
D’aquesta manera, l’Arxiu Municipal rendeix el seu particular homenatge a la instauració de la democràcia a Espanya i a la celebració de les primeres eleccions municipals al nostre poble, que van donar com a resultat un govern de pacte, encapçalat pel Partit Comunista d’Espanya i del qual va formar part la primera dona com a regidor.


“40 Aniversario elecciones municipales”

AMCR. Fondo Municipal. Expediente de elecciones municipales. 1979. Sig. 1823/2.

 

El 19 de abril de 1979, el Pleno se reunió en sesión extraordinaria para la constitución del Ayuntamiento tras la jornada electoral, cuyo documento nos describe este momento histórico que contó con gran cantidad de vecinos asistentes al acto, “que ocupan el espacio destinado al mismo del Salón, así como el vestíbulo del Ayuntamiento, patio interior del Salón y la plaza en la que se ubica la Casa de la Villa.”

Fue el entonces secretario del Ayuntamiento, D. Vicente Boix Reig, quien anunció la Mesa de Edad, constituida por D. Bienvenido Zaplana Belén como concejal de mayor edad y D. Rafael Pérez Santacruz como concejal de menor edad, quienes procedieron al llamamiento de los concejales electos, quienes prometieron el cumplimiento del cargo público, unos en castellano y otros en valenciano, quedando constituido el Ayuntamiento de la siguiente manera:

Emilio Muñoz Giménez (P.C.E.)

Francisco Llopis Sempere (P.S.O.E.)

Carlos Guilabert Gallardo (Independiente)

Salvador Flores Galván (P.C.E.)

Bienvenido Zaplana Belén (P.S.O.E.)

Antonio Lloret Belén (U.C.D.)

Ginés Riquelme Santacruz (Independiente)

José Pérez Davó (P.C.E.)

Manuel Penalva Sánchez (P.S.O.E.)

José Manuel Cantó Martínez (Independiente)

Antonio Tomás Tomás (P.C.E.)

José Manuel Garro Belén (P.S.O.E.)

Abel Carlos Zaplana Asencio (U.C.D.)

Ignacio Candela Fuentes (P.C.E.)

Apolonio Mas Mas (P.S.O.E.)

Juan José Girona Maciá (Independiente)

Rafael Pérez Santacruz (P.C.E.)

Julian Hernández García Leñero (Independiente)

Elisa Providencia Hurtado Polo (P.S.O.E.)

Isidro José Domínguez Guerrero (P.C.E.)

Juan José Lledó Alfonso (P.S.O.E.)

Acto seguido se procedió a la elección del cargo de alcalde de la villa a favor de D. Emilio Muñoz Giménez del Partido Comunista de España, con catorce votos, mientras D. Carlos Guilabert Gallardo y D. Antonio LLoret Belén obtuvieron cinco y dos votos respectivamente.

Tras este resultado, el concejal D. Bienvenido Zaplana proclamó Alcalde de Crevillent a D. Emilio Muñoz Giménez, haciéndole entrega de los distintivos del cargo y el bastón de mando.

A continuación, se procedió a constituir la Comisión Municipal Permanente, antecedente de la actual Junta de Gobierno Local, compuesta por D. Antonio Tomás, D. Salvador Flores y D. Ignacio Candela del Partido Comunista; D. Francisco Llopis, D. Bienvenido Zaplana y D. José Manuel Garro del PSOE y D. Carlos Guilabert y D. Ginés Riquelme del grupo Independiente.

Por último, antes de levantar la sesión, el recién elegido alcalde D. Emilio Muñoz, leyó una alocución dirigida a la corporación y al pueblo de Crevillent, en la que, según relata el secretario del Ayuntamiento, “se patentizó su voluntad de servicio y su talante de coordinador antes que ordenador, y en la que se hizo votos por su gestión pública en la que desde los planteamientos de cada uno, pero con superación de los intereses de grupo, se oriente la tarea municipal en el servicio al pueblo de Crevillente, al que pidió su permanente consejo y crítica y su decidida intervención en los intereses comunitarios.”

De esta manera, el Archivo Municipal rinde su particular homenaje a la instauración de la democracia en España y a la celebración de las primeras elecciones municipales en nuestro pueblo, que dieron como resultado un gobierno de pacto, encabezado por el Partido Comunista de España y del que formó parte la primera mujer como concejal.

Próximos eventos

Compartir noticia

Te puede interesar

• Hoy, 4 de octubre, festividad de San Francisco de Asís, patrón de la villa, comienzan los desfiles de estas fiestas declaradas de Interés Turístico Internacional

• Con esta foto de 1967 de una filà de mujeres de la comparsa Moros Viejos Tuareg, el Archivo Municipal rinde homenaje a la mujer que, desde sus inicios, ha participado en nuestras fiestas y es una característica inherente y diferenciadora de nuestros Moros y Cristianos de Crevillent

4 octubre 2024

• En la Barraca Municipal, como novedad habrá un arco de conteo para controlar el número de personas que acceden al recinto y garantizar el cumplimiento del aforo, al tiempo que habrá detector de metales, perro de detección de drogas y de defensa, dron aéreo y seguridad privada, según ha destacado la edil de Seguridad Ciudadana, Gema Escolano Berná

• “El dispositivo sanitario englobará una cobertura ampliada de ambulancias con enfermeros, médicos y técnicos de emergencias en la Barraca y en los desfiles”, ha destacado la edil de Sanidad, María Jesús Alfonso Egea

• En cuanto al servicio de limpieza, los trabajadores actuarán el viernes tras la entrada infantil, además de sábado, domingo y lunes con servicio continuo, incluyendo baldeos en puntos estratégicos de las fiestas, según ha detallado el edil del área, Pedro García Magro

3 octubre 2024

• Campañas en Instagram y Facebook, además de plataformas como Spotify, vallas publicitarias en carretera, mupis en el Aeropuerto Alicante-Elche, programas de radio comarcales, retransmisiones en televisión y especiales en prensa servirán para difundir las fiestas y los artistas de la Barraca Municipal 2024, según ha expresado el edil de Presidencia y Turismo, Pedro García Magro

2 octubre 2024