Ir al contenido

Actualidad

Crevillent implanta el primer sistema de geolocalització per a difunts en el seu cementeri

Crevillent implanta el primer sistema de geolocalització per a difunts en el seu cementeri

  • La Cooperativa Elèctrica de Crevillent ha finançat el tòtem i l'Ajuntament es farà càrrec del manteniment periòdic del servei

  • La solució es troba ja a l'abast de tots els municipis que ho desitgen

Crevillent (02/11/2021).- Coincidint amb la celebració de la festivitat de Tots Sants l'Ajuntament de Crevillent i Grupo Enercoop han implantat en el cementeri de la localitat el primer sistema de geolocalització de difunts d'Espanya. Amb aquest nou servei, fruit de la col·laboració públic-privada entre el Consistori, la Cooperativa Elèctrica de Crevillent i l'empresa crevillentina de desenvolupament del programa Coco Maps, es facilita l'accés als seus sers estimats a aquells familiars i amics dels morts durant la pandèmia que per les restriccions no van poder acudir als seus sepelis.

L'acte de posada en marxa del sistema va comptar ahir dilluns amb la presència de l'alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva; el primer tinent d'alcalde i regidor de Cementeri, Manuel Penalva; el president de la Cooperativa Elèctrica, Guillermo Belso; i representants de l'empresa desenvolupadora del servei.

D'aquesta manera Crevillent ha passat a convertir-se en la primera localitat espanyola a implantar un sistema de geolocalització de difunts en el seu cementeri. Es tracta d'un nou sistema que, segons Andrés Gómez, soci fundador de Coco Maps, dona solució a un problema comú a tots els cementeris, “l'absència d'un registre públic degudament actualitzat que relacione les ubicacions amb les persones que les ocupen, ja que aquests registres solen incloure les dades de propietaris de les places i no sempre coincideixen”. Així mateix, ha volgut assenyalar que els cementeris experimenten contínuament canvis com l'obertura de nous carrers, o la reubicació de difunts, i que aquest nou servei, en coordinació amb l'Ajuntament, ofereix a la població una solució actualitzada a temps real i accessible per a joves i majors.

Guillermo Belso, president de la Cooperativa Elèctrica de Crevillent, explica “quan se'ns va plantejar la possibilitat de contribuir al costat de l'Ajuntament en la implantació del projecte ens va semblar molt interessant i que encaixava a la perfecció amb la nostra obra social donant continuïtat al servei de tanatori que prestem de manera gratuïta a tots els cooperativistes dins del municipi. A més, ens permet donar suport a iniciatives empresarials dins de Crevillent, que a més ofereixen retorn a la societat crevillentina, i per a això també està la Cooperativa”.

Per la seua part l'alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva, ha volgut destacar la importància d'aquest nou servei públic en l'actual context de postpandèmia, “per desgràcia venim d'any i mig de dures restriccions que han afectat els sepelis, i molts familiars i amics de les persones mortes durant aquest període no saben amb exactitud on es troben els seus sers estimats. Amb aquest nou servei qualsevol persona que acudisca al cementeri podrà conéixer la ubicació dels seus éssers introduint el seu nom i cognoms en el tòtem instal·lat a la porta del cementeri, o capturar amb el seu telèfon intel·ligent el codi QR que retorna la pantalla que dirigeix a google maps i guia a l'usuari fins al lloc precís on es troba el difunt”.

Al seu torn el regidor de Cementeri i primer tinent d'alcalde, Manuel Penalva, ha manifestat que “a l'inici de la legislatura va sol·licitar la gestió d'aquesta regidoria amb l'objectiu primordial d'actuar en la reorganització física i administrativa del Cementeri de Crevillent que ha quedat bastant obsoleta i entre les finalitats per a la seua consecució es trobava la digitalització de la instal·lació per a facilitar als visitants la localització exacta de les persones difuntes, i aquest nou sistema de navegació s'acomoda perfectament amb aquestes pretensions”. A més, ha afegit que aquesta iniciativa és pionera a Espanya i espera que "la digitalització del nostre cementeri servisca d'exemple o referència a altres municipis".

 

Funcionament del servei

El localitzador tàctil i interactiu ha sigut creat per a orientar i guiar al ciutadà des de l'entrada del cementeri fins a la sepultura del difunt. Una vegada introduït el nom i/o cognom de la persona a buscar el sistema ofereix amb precisió la ubicació exacta mitjançant un pla aeri de situació que indica a més les dades relatives al carrer i número. A més, qui ho desitge pot fer ús del sistema de navegació geolocalitzada amb tecnologia GPS, que després de capturar un codi QR guia a l'usuari fins al nínxol buscat.

El sistema està preparat per a incorporar informació de valor afegit com a efemèrides, personalitats il·lustres, etc.

COCO Maps

Coco Maps és una empresa tecnològica, especialitzada en el sector funerari, dedicada a la innovació i a la digitalització de les administracions públiques. Gràcies al seu nou programari les dades es recullen in situ en el propi cementeri esmenant errors administratius que històricament es produeixen en aquest àmbit.

 

Crevillent implanta el primer sistema de geolocalización para difuntos en su cementerio

  • La Cooperativa Eléctrica de Crevillent ha financiado el tótem y el Ayuntamiento se hará cargo del mantenimiento periódico del servicio

  • La solución se encuentra ya al alcance de todos los municipios que lo deseen

Crevillent (02/11/2021).- Coincidiendo con la celebración de la festividad de Todos los Santos el Ayuntamiento de Crevillent y Grupo Enercoop han implantado en el cementerio de la localidad el primer sistema de geolocalización de difuntos de España. Con este nuevo servicio, fruto de la colaboración público-privada entre el Consistorio, la Cooperativa Eléctrica de Crevillent y la empresa crevillentina de desarrollo de software Coco Maps, se facilita el acceso a sus seres queridos a aquellos familiares y amigos de los fallecidos durante la pandemia que por las restricciones no pudieron acudir a sus sepelios.

El acto de puesta en marcha del sistema contó ayer lunes con la presencia del alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva; el primer teniente de alcalde y concejal de Cementerio, Manuel Penalva; el presidente de la Cooperativa Eléctrica, Guillermo Belso; y representantes de la empresa desarrolladora del servicio.

De esta forma Crevillent ha pasado a convertirse en la primera localidad española en implantar un sistema de geolocalización de difuntos en su cementerio. Se trata de un nuevo sistema que, según Andrés Gómez, socio fundador de Coco Maps, da solución a un problema común a todos los cementerios, “la ausencia de un registro público debidamente actualizado que relacione las ubicaciones con las personas que las ocupan, ya que estos registros suelen incluir los datos de propietarios de las plazas y no siempre coinciden”. Asimismo, ha querido señalar que los cementerios experimentan continuamente cambios como la apertura de nuevas calles, o la reubicación de difuntos, y que este nuevo servicio, en coordinación con el Ayuntamiento, ofrece a la población una solución actualizada a tiempo real y accesible para jóvenes y mayores.

Guillermo Belso, presidente de la Cooperativa Eléctrica de Crevillent, explica “cuando se nos planteó la posibilidad de contribuir junto al Ayuntamiento en la implantación del proyecto nos pareció muy interesante y que encajaba a la perfección con nuestra obra social dando continuidad al servicio de tanatorio que prestamos de forma gratuita a todos los cooperativistas dentro del municipio. Además, nos permite dar soporte y apoyo a iniciativas empresariales dentro de Crevillent, que además ofrecen retorno a la sociedad crevillentina, y para eso también está la Cooperativa”.

Por su parte el alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva, ha querido destacar la importancia de este nuevo servicio público en el actual contexto de postpandemia, “por desgracia venimos de año y medio de duras restricciones que han afectado a los sepelios y muchos familiares y amigos de las personas fallecidas durante este periodo no saben con exactitud donde se hallan sus seres queridos. Con este nuevo servicio cualquier persona que acuda al cementerio podrá conocer la ubicación de sus seres introduciendo su nombre y apellidos en el tótem instalado en la puerta del cementerio, o capturar con su smartphone el código QR que devuelve la pantalla que dirige a google maps y guía al usuario hasta el lugar preciso donde se halla el difunto”.

A su vez el concejal de Cementerio y primer teniente de alcalde, Manuel Penalva, ha manifestado que “al inicio de la legislatura solicitó la gestión de esta concejalía con el objetivo primordial de actuar en la reorganización física y administrativa del cementerio de Crevillent que ha quedado bastante obsoleta y entre las finalidades para su consecución se encontraba la digitalización de la instalación para facilitar a los visitantes la localización exacta de las personas difuntas, y este nuevo sistema de navegación geolocalizada que se acomoda perfectamente con estas pretensiones”. Además, ha añadido que esta iniciativa es pionera en España y espera que "la digitalización de nuestro cementerio sirva de ejemplo o referencia a otros municipios".


Funcionamiento del servicio

El localizador táctil e interactivo ha sido creado para orientar y guiar al ciudadano desde la entrada del cementerio hasta la sepultura del difunto. Una vez introducido el nombre y/o apellido de la persona a buscar el sistema ofrece con precisión la ubicación exacta mediante un plano aéreo de situación que indica además los datos relativos a la calle y número. Además, quién lo desee puede hacer uso del sistema de navegación geolocalizada con tecnología GPS, que tras capturar un código QR guía al usuario hasta el nicho buscado.

El sistema está preparado para incorporar información de valor añadido como efemérides, personalidades ilustres, etc.


COCO Maps

Coco Maps es una empresa tecnológica, especializada en el sector funerario, dedicada a la innovación y a la digitalización de las administraciones públicas. Gracias a su novedoso software los datos se recogen in situ en el propio cementerio subsanando errores administrativos que históricamente se producen en este ámbito.